Lipoom: onze innovatieve behandeling

Home / Chirurgie / Lipoom

Een lipoom is een veel voorkomende soort goedaardige tumor die bestaat uit vetweefsel. Deze zachte, onderhuidse tumoren zijn meestal niet pijnlijk en voelen rubberachtig aan. Lipomen kunnen overal op het lichaam voorkomen waar vetcellen aanwezig zijn, maar ze komen het vaakst voor op de romp, de nek, de bovenarmen, en de dijen.

Diagnose stellen lipoom

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

In het algemeen heeft men van een lipoom weinig klachten en behoeft het geen behandeling. Feit is wel dat het langzaam groter kan worden, waardoor het uiteindelijk wel hinderlijk kan worden. Dan is er wel een indicatie om het chirurgisch te verwijderen.

Wat is een lipoom?

Een lipoom is een goedaardige (niet-kankerachtige) tumor die bestaat uit vetweefsel. Deze zachte, onderhuidse tumoren zijn meestal pijnloos en bewegen gemakkelijk onder de huid wanneer erop wordt gedrukt. Lipomen komen vaak voor en kunnen op elke leeftijd ontstaan, maar ze worden meestal gezien bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen waar vetweefsel aanwezig is, maar komen het meest voor op de romp, nek, bovenarmen, en dijen.

Graag meer informatie?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Het ontstaan van een lipoom

De exacte oorzaak van het ontstaan van lipomen is niet volledig bekend. Echter, er zijn enkele factoren die een rol kunnen spelen bij hun ontwikkeling:

  • Genetische factoren: Er lijkt een erfelijke aanleg te bestaan voor het ontwikkelen van lipomen. Personen met familieleden die lipomen hebben, lopen zelf een grotere kans om ze ook te krijgen.
  • Leeftijd: Hoewel ze op elke leeftijd kunnen voorkomen, worden lipomen meestal gezien bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar.
  • Lichamelijk trauma: In sommige gevallen lijkt het erop dat lipomen kunnen ontstaan na een lichamelijk trauma of verwonding op de betreffende plaats.
  • Leefstijlfactoren: Hoewel niet direct gelinkt, kunnen leefstijlfactoren zoals dieet en lichaamsbeweging indirect invloed hebben op de ontwikkeling van lipomen.

De klachten passend bij een lipoom

Lipomen geven eigenlijk vaak vrijwel geen klachten. Het enige wat u merkt is een zachte, beweeglijke knobbel onder de huid. Lipomen zijn dan ook meestal pijnloos, tenzij ze op een zenuw drukken.

Heeft u last van een lipoom?
Maak een afspraak!

Zelf een lipoom behandeling? Dit kunt u doen!

In veel gevallen is behandeling van een lipoom niet nodig. Lipomen zijn goedaardig en veroorzaken meestal geen gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele dingen die u zelf kunt doen als u een onschuldige lipoom hebt:

  • Observatie: Houd de lipoom in de gaten. Let op veranderingen in grootte, vorm of gevoel.
  • Vermijd druk: Probeer druk op het lipoom te vermijden, omdat dit ongemak kan veroorzaken of de groei ervan kan beïnvloeden.
  • Blijf er vanaf: Probeer niet zelf het lipoom te verwijderen of erin te snijden. Dit kan leiden tot infecties of andere complicaties.

Wanneer u de lipoom met rust laat, is de kans vrij groot dat deze vanzelf weer verdwijnt.

Twijfel? Ga in de volgende gevallen wel naar de dokter met uw lipoom

Hoewel de meeste lipomen onschadelijk zijn, zijn er bepaalde symptomen waarbij het belangrijk is om contact op te nemen met een dokter:

  • Snelle groei: Als het lipoom snel groeit, is het belangrijk dit te laten controleren.
  • Pijn of ongemak: Als het lipoom pijn doet, gevoelig is of ander ongemak veroorzaakt
  • Veranderingen in consistentie: Als de textuur van het lipoom harder wordt of verandert
  • Locatie: Als het lipoom zich op een plaats bevindt die regelmatig onder druk staat of geïrriteerd raakt
  • Cosmetische zorgen: Als het lipoom zichtbaar is en dit als storend wordt ervaren
  • Onzekerheid over de diagnose: Als u niet zeker weet of het wel een lipoom is, of als u zorgen hebt over de aard van de zwelling

Het is altijd beter om aan de veilige kant te zijn en medisch advies in te winnen als u twijfels of zorgen heeft over een lipoom of andere huidafwijkingen.

Ons behandelplan bij een lipoom

Het onderscheid tussen het normale vetweefsel en de lipoom is tijdens de operatie soms lastig te maken, maar als niet de gehele lipoom wordt verwijderd kan zich plaatselijk recidief ontwikkelen. Hoewel zeer veel mensen bij het ontdekken van een lipoom bang zijn voor een kwaadaardigheid, is de kans op een maligniteit erg klein. Daarbij let men ook op de snelheid van groeien en de grootte van de lipoom. Bij een mogelijke verdenking op kwaadaardigheid moeten er altijd eerst aanvullende onderzoeken plaatsvinden.

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen, die de techniek in Nederland ingevoerd hebben
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Fantastisch dat het op deze manier kan! Ik heb eerder grote operaties ondergaan voor de haarnest cyste en dacht: dat nooit meer, maar deze methode is zo veel minder belastend.”
“Eerder operaties gehad voor haarnest cyste, met grote wonden en langdurig herstel. Na de laser ingreep echter meteen weer aan het werk en kleine wondjes, veel beter!”
“Ik ben jong, druk en heb helemaal geen tijd om lang thuis te zitten met vervelende wonden en thuiszorg. Ik ben zo blij dat je na deze laser ingreep direct weer verder kan met je leven en aan het werk mag!”
“Ik vreesde voor een grote operatie met langdurig herstel, maar het werd een kleine ingreep onder lokale verdoving met kort herstel. Fijn dat het zo kan!”

Vergoedingen behandeling lipoom

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft de gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Wat is een lipoom / vetknobbel?
Lipomen (beter bekend als “vetbult”) zijn goedaardige, onderhuids gelegen gezwellen van opgehoopte vetweefselcellen. Het zijn zichtbaar als ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes, in grootte variërend van enkele millimeters tot soms grote kwabben. Er is wel een zekere voorkeurslokatie voor de onderarmen, bovenbenen, hals en romp
Is een lipoom / vetknobbel kwaadaardig?
Een lipoom is eigenlijk een goedaardige zwelling. Echter een maligniteit is bij hele grote lipomen niet uit te sluiten, dan moet er een echo onderzoek gedaan worden, en evt daarvan een MRI-scan of een biopt worden genomen voor pathologisch-anatomisch onderzoek.
Hoe ontstaat een lipoom / vetknobbel?
Een lipoom ontstaat door een ophoping van vetweefselcellen. Wat precies de oorzaak is van sommige vetcellen om zich vaker te delen en te groeien is niet helemaal duidelijk. De zwelling gedraagt zich in het algemeen goedaardig, wat betekent dat het wel groter wordt, maar niet door de andere weefsels heen groeit. Het duwt wel de omringende weefsels op een gegeven moment steeds meer weg en kan daardoor soms wel klachten als pijn veroorzaken. De vetbulten zijn goed afgrensbaar en vaak ook goed beweeglijk tov de omgeving. Zo laat het zich bv goed onderscheiden van talgcystes, die juist vast aan de huid zitten.
Hoe lipoom / vetknobbel je een lipoom?
Voor het stellen van de diagnose is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden, tenzij de zwelling groter is dan 5-7 cm. Dan moet er een echo-onderzoek gedaan worden.
Wat kun je doen aan een lipoom?
lipoom / vetknobbel hoeven niet perse behandeld te worden als men er geen hinder van heeft. Maar vaak ontstaat er ook lokale pijnklachten of de zwelling valt te veel op of het wordt erg groot. Dan moet het wel behandeld worden.
Hoe verwijder je een lipoom?
Het verwijderen van lipoom / vetknobbel gebeurd op de polikliniek onder plaatselijke verdoving. De wond wordt of met een inwendige (oplosbare) danwel uitwendige (niet-oplosbare) hechting dicht gemaakt. De oplosbare hechtingen hoeven niet verwijderd te worden, maar de wond moet minstens 7-10 dagen niet nat gemaakt te worden. De niet –oplosbare en uitwendig zichtbare hechtingen moeten na ongeveer 10-14 dagen worden verwijderd, of bij de huisarts of in de kliniek. De wond hoeft in dit geval niet droog gehouden worden, maar mag de volgende dag al nat gemaakt worden.
Moet je voor een lipoom verwijderen onder narcose?
Nee, het verwijderen van een lipoom / vetknobbel gebeurd in de kliniek onder plaatselijke verdoving. Wij kunnen u in het algemeen al direct bij uw eerste afspraak in de kliniek helpen.
Hoe lang herstellen van lipoom / vetknobbel behandeling?
De operatie vindt poliklinisch plaats, dus u kun na de behandeling meteen weer naar huis. Na 10-14 dagen kunt u de wond laten controleren en evt de hechtingen laten verwijderen bij de huisarts of in de kliniek. U krijgt een belafspraak in de kliniek voor 6 weken na de operatie. Maar bij klachten of andere bijzonderheden kunt u eerder contact opnemen met de onze polikliniek.
Kan er een complicatie optreden bij de behandeling van een lipoom / vetknobbel?
De kans op complicaties zijn verwaarloosbaar. In de meest voorkomende geval ontstaat er een wondontsteking. Deze komt vaak tot rust met antibiotica of het verwijderen van de hechtingen. De wondgenezing duurt dan wel wat langer. Een eventuele latere complicaties is wat lelijke littekenvorming. Ook dit zien wij vrij weinig, maar de kans hierop is niet nul. De behandeling hiervoor is meestal conservatief met medicijnen of siliconenpleisters of littekenmassage.
Zijn lipomen / vetknobbels kwaadaardig?
Lipomen / vetknobbels zijn goedaardige gezwellen en geen vorm van kanker. Ze groeien langzaam en verspreiden zich niet naar andere delen van het lichaam, wat geruststellend is voor de meeste patiënten.
Wat veroorzaakt lipomen / vetknobbels?
De exacte oorzaak van lipomen / vetknobbels is niet altijd bekend. Erfelijkheid lijkt echter een rol te spelen, omdat ze vaker voorkomen bij mensen met een familiegeschiedenis van deze aandoening.
Zijn lipomen / vetknobbels pijnlijk?
Meestal zijn lipomen / vetknobbels niet pijnlijk, maar ze kunnen ongemak veroorzaken als ze druk uitoefenen op zenuwen of andere weefsels in de buurt. Dit ongemak kan variëren van mild tot matig.
Hoe groot kunnen lipomen / vetknobbels worden?
Lipomen / vetknobbels variëren sterk in grootte, van enkele millimeters tot enkele centimeters groot. In zeldzame gevallen kunnen ze nog groter worden.
Kunnen lipomen / vetknobbels vanzelf verdwijnen?
Lipomen / vetknobbels verdwijnen meestal niet vanzelf. Hoewel sommige mensen beweren dat ze kleiner kunnen worden met bepaalde behandelingen, is dit niet altijd het geval, en het is niet iets om op te vertrouwen als je van een lipoom af wilt.
Kunnen lipomen / vetknobbels kwaadaardig worden?
Over het algemeen worden lipomen / vetknobbels niet kwaadaardig. Ze hebben de neiging om stabiel te blijven in termen van groei en gedrag. Echter, in zeldzame gevallen kunnen ze zich ontwikkelen tot een zeldzame vorm van kanker die liposarcoom wordt genoemd.
Zijn er risicofactoren voor het ontwikkelen van lipomen / vetknobbels?
Hoewel de precieze oorzaak van lipomen / vetknobbels niet bekend is, lijkt erfelijkheid een rol te spelen. Als er familieleden zijn met lipomen, loop je mogelijk een groter risico om ze ook te ontwikkelen.
Kunnen lipomen / vetknobbels zich ontwikkelen op elk deel van het lichaam?
Ja, lipomen / vetknobbels kunnen zich ontwikkelen op vrijwel elk deel van het lichaam waar zich vetweefsel bevindt. De meest voorkomende plaatsen zijn de schouders, nek, rug en armen, maar ze kunnen overal voorkomen.
Zijn er meerdere lipomen / vetknobbels op één plek mogelijk?
Ja, sommige mensen ontwikkelen meerdere lipomen / vetknobbels op dezelfde locatie, wat als lipomatosis bekend staat, of ze kunnen op verschillende delen van het lichaam voorkomen. Deze veelvoud kan variëren van enkele tot tientallen lipomen bij één persoon.
Is de verwijdering van lipomen / vetknobbels pijnlijk?
Chirurgische verwijdering of liposuctie van lipomen / vetknobbels kan wat ongemak veroorzaken, maar de meeste patiënten ervaren doorgaans alleen milde pijn, die goed kan worden beheerd met pijnmedicatie.
Kan een lipoom / vetknobbel terugkeren na verwijdering?
Er is een kleine kans dat een lipoom / vetknobbel op dezelfde plaats kan terugkeren na verwijdering. Dit gebeurt echter niet altijd en de kans is over het algemeen laag.
Hoe lang duurt de hersteltijd na lipoomverwijdering / verwijdering van vetknobbels?
De hersteltijd varieert, maar de meeste mensen kunnen hun normale activiteiten binnen enkele dagen tot weken hervatten. Het kan echter enkele maanden duren voordat het volledige herstel is bereikt.
Kan ik mijn lipoom / vetknobbel thuis proberen te verwijderen?
Het wordt sterk afgeraden om lipomen / vetknobbels thuis te verwijderen, omdat dit complicaties en infectie kan veroorzaken. Het is belangrijk om professioneel medisch advies in te winnen.
Kunnen lipomen / vetknobbels groeien en druk uitoefenen op omliggende weefsels?
Ja, sommige lipomen / vetknobbels kunnen groeien en druk uitoefenen op zenuwen of bloedvaten, wat ongemak kan veroorzaken. Het is raadzaam om dit met een arts te bespreken.
Zijn lipomen / vetknobbels besmettelijk of overdraagbaar?
Nee, lipomen / vetknobbels zijn niet besmettelijk en kunnen niet van de ene persoon op de andere worden overgedragen. Ze ontstaan door interne factoren en zijn niet infectieus.
Kunnen lipomen / vetknobbels vanzelf verdwijnen na gewichtsverlies?
Hoewel sommige lipomen / vetknobbels kleiner kunnen worden na gewichtsverlies, verdwijnen ze meestal niet volledig. Gewichtsverlies heeft doorgaans een beperkt effect op bestaande lipomen.
Zijn er natuurlijke remedies om lipomen / vetknobbels te verminderen?
Er zijn geen bewezen natuurlijke remedies om lipomen / vetknobbels te verminderen; medische behandeling is meestal nodig. Natuurlijke methoden worden meestal niet aanbevolen.
Kan ik sporten na lipoomverwijdering / verwijdering van vetknobbels?
Licht sporten kan meestal na enkele dagen worden hervat na lipoomverwijdering / verwijdering van vetknobbels, maar vraag uw arts om advies over uw specifieke situatie. Het is belangrijk om overbelasting te voorkomen.
Hoe snel kan een lipoom / vetknobbel groeien?
De groeisnelheid van een lipoom / vetknobbel kan variëren, sommige groeien langzaam terwijl andere sneller groeien. De snelheid van groei kan een factor zijn bij het overwegen van behandelingsopties.
Zijn er voedings- of dieetveranderingen die kunnen helpen bij het verminderen van lipomen / vetknobbels?
Er zijn geen specifieke voedings- of dieetveranderingen die bewezen effectief zijn bij het verminderen van lipomen / vetknobbels. Ze worden meestal niet beïnvloed door voeding.
Zijn er alternatieve geneeswijzen voor de behandeling van lipomen / vetknobbels?
Alternatieve geneeswijzen hebben geen bewezen effectiviteit getoond bij de behandeling van lipomen / vetknobbels. Medisch advies en behandeling zijn meestal noodzakelijk.
Is het mogelijk om een lipoom / vetknobbel thuis uit te knijpen?
Het wordt sterk afgeraden om zelf een lipoom / vetknobbel uit te knijpen, omdat dit infectie en andere complicaties kan veroorzaken. Laat dit over aan medische professionals.
Kan ik mijn lipoom / vetknobbel met warmte behandelen om het te laten verdwijnen?
Er is geen bewijs dat het behandelen van een lipoom / vetknobbel met warmte effectief is bij het laten verdwijnen. Medische behandeling wordt meestal aanbevolen.
Wat zijn de verschillende soorten lipomen / vetknobbels?
Lipomen / vetknobbels kunnen in verschillende vormen voorkomen, waaronder klassieke lipomen, angiolipomen (met bloedvaten), intramusculaire lipomen (in spieren), enzovoort.
Kan een lipoom / vetknobbel gevoelloosheid veroorzaken?
In sommige gevallen kan een lipoom / vetknobbel druk uitoefenen op zenuwen en gevoelloosheid in het gebied veroorzaken. Dit is meestal mild en tijdelijk.
Kan een lipoom / vetknobbel vanzelf openbarsten?
Lipomen / vetknobbels barsten meestal niet vanzelf open. In zeldzame gevallen kan dit gebeuren als gevolg van trauma, maar het is ongebruikelijk.
Is het mogelijk dat een lipoom / vetknobbel vanzelf verdwijnt na verloop van tijd?
Hoewel sommige lipomen / vetknobbels na verloop van tijd kleiner kunnen worden, verdwijnen ze meestal niet volledig. Het is niet betrouwbaar om op zelfvermindering te vertrouwen.
Zijn lipomen / vetknobbels erfelijk?
Er lijkt een genetische component te zijn bij het ontwikkelen van lipomen / vetknobbels, dus als er familieleden zijn met deze aandoening, loop je mogelijk een groter risico om ze ook te ontwikkelen.
Kunnen lipomen / vetknobbels veranderen in kanker?
Over het algemeen veranderen lipomen / vetknobbels niet in kanker. Ze zijn goedaardig en hebben de neiging om stabiel te blijven in termen van groei en gedrag. Echter, in zeldzame gevallen kunnen ze zich ontwikkelen tot liposarcoom, een vorm van kanker.

Vergoeding

Het Chirurgisch Expertise Centrum verricht medische verzekerde zorg die in de basisverzekering en door de zorgverzekering vergoed wordt.

In de basisverzekering wordt de inhoud en omvang van de verzekerde zorg omschreven, en die is voor iedereen gelijk. De tarieven die het Chirurgisch Expertise Centrum hanteert zijn op basis van de landelijk bepaalde marktconforme tarieven. Met de meeste zorgverzekeraars zijn afspraken gemaakt en betreft het gecontracteerde zorg. Echter zijn deze verschillend en afhankelijk van uw polis en behandeltype. Bij het maken van een afspraak wordt u ingelicht over de mogelijkheden, het type behandeling en de vergoeding.

Voor niet gecontracteerde zorg of wanneer u niet binnen Nederland verzekerd bent, dan geldt het passantentarief. Voor het passantentarief is het marktconforme tarief van toepassing. Het marktconform tarief is een bedrag dat in Nederland redelijk is voor een bepaalde behandeling. Zorgverzekeraars kijken daarvoor naar wat zorgverleners in Nederland rekenen voor een bepaalde behandeling. Het marktconforme kan afwijken van de prijzen die wij voor de behandeling afgesproken hebben met de zorgverzekeraar.

Heeft u een vraag, of wilt u graag meer informatie? Laat een bericht achter.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.

contact

030 - 30 79 400
secretariaat@c-ec.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801

Direct contact